Zbog čega su masti bitne za organizam i kako utiču na mršavljenje

masti

Masti su potrebne u našoj prehrani. One deluju kao nosači vitamina topivih u mastima (poput vitamina A, D, E i K). One okružuju, štite i drže na mestu bubrege, srce i jetru. Telesna temperatura se takođe čuva masnim omotačem.

Postoje dva tipa masti: telesne i prehrambene.

Telesne masti telo može stvoriti iako uzimate prehrambene masnoće. One se mogu napraviti od suvišnih ugljenih hidrata i proteina i skladi[titi kao energija – da budu na raspolaganju kada će biti potrebne.

Prehrambene masti su one koje unosimo u organizam. Najkoncentrisaniji su izvor energije u ishrani. Kada oksiduju, one osiguravaju dva puta više kalorija po gramu u odnosu na ugljene hidrate ili proteine.

Masti se pojavljuju u dva funkcionalna oblika: kao skladištena (rezervna) i kao tkivna mast. Skladištena mast nakuplja se u masnom tkivu kojeg osobito puno ima u potkožnom tkivu, čak i do 50% u trbušnoj šupljini, otprilike 15% oko bubrega, srca, jetre, a u mišićima oko 5%. Ta je mast energetska rezerva organizma. Ujedno zaštićuje unutrašnje organe od naglih promena temperature i fizičkih udaraca. Tkivna mast kao sastavni elemenat je deo svake stanice, osobito staničnih membrana. Za razliku od skladišne masti, čija je ukupna količina jako promjenjiva, količina tkivne masti uglavnom je konstantna.

Više od 40% kalorija u prosečnoj ishrani potiče od masti. Talože se u „masnim naslagama“ ispod kože i oko nekih vitalnih organa (bubrega, srca, jetre). Te masne naslage štite telo od hladnoće (reguliše telesnu temperaturu) i naglog gubitka temperature te služe kao zaštitni jastuk koji kosti i unutrašnje organe štiti od povreda. Dakle, izvesna količina masnoća u telu je potrebna za trajno održavanje dobrog zdravlja. Dok je neka količina masti svakako potrebna, visoke količine se prepoznaju kao vodeći faktor srčanim bolestima. Jedna do dve kašičice nezasićenog biljnog ulja dnevno je prehrambeno dovoljno.

Zalihe masti u telu imaju prosek od 15% u muškaraca ili 25% u žena. Većina tih masti je dostupna za energiju, naročito tokom umerenog treninga. Višak hranjivih stvari se spremno pretvara u masti radi skladištenja. Masnoće su stoga glavno skladište viška energije. Kao i kod ugljenih hidrata, korišćenje masti kao goriva „štedi“ proteine jer oni imaju kritičnu ulogu u sintezi tkiva i regeneracije. Jedan gram masti oslobađa 9 kcal.

Pri energetskom deficitu u prehrani, mast će biti korišćena za zadovoljavanje energetskih potreba organizma. No, za razliku od ugljenih hidrata, masti ne oslobađaju tako brzo potrebnu energiju. Energija dobijena razgradnjom masti biće dugotrajna i prilagođenija opterećenjima manjeg intenziteta, a velikog volumena.

IZVORI MASTI

Masti se nalaze u gotovo svim namirnicama, sa izuzetkom voća i povrća. Nalazimo ih u hrani biljnog (ulje od soje, orasi, semenke i dr.) i životinjskog porekla. Namirnice životinjskog porekla sadrže zasićene masi. Orasi, plava riba, biljna ulja, baš kao i neke meke vrste margarina sadrže nezasićene masnoće.

Važno je znati razliku između tzv. dobrih masti, bogatih mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama (npr. maslinovo, sojino, repičino, kukuruzno, bučino, riblje ulje) i onih loših, bogatih zasićenim i transmasnim kiselinama (npr.svinjska mast i loj, slanina, masno crveno meso, meso peradi s kožicom i pržena hrana).

DNEVNI KALORIJSKI UNOS MASTI

Budući da su masti koncentrisaniji izvor energije od ugljenih hidrata, u dnevnoj ishrani su potrebni u manjem procentu.

Osim toga, masti pružaju osećaj sitosti duže od ostalih namirnica. Nemoguće je odrediti koliki je sadržaj masti u ihrani idealan, jer hladno podneblje i veliki napori mogu značajno povećati potrebu za mastima. Ipak se smatra da bi masti u dnevnoj ishrani trebale ucestvovati s najmanje 15%, dok je prosek verojatno negde između 20-30%. Međutim, ono što je nabitnije jest to da se pazi iz kakvih izvora unosimo masti. Baš kao i u slučaju ugljenih hidrata, jedemo li više nego što nam telo može potrošiti, višak će se skladištiti u obliku masti.

Masti se razlikuju po hemijskom sastavu – delimo ih na zasićene i nezasićene (unutar kojih postoje još detaljnije podele). Generalno, masti biljnog porekla su zdravije od onih iz životinskog. No i tu postoje izuzeci: plava riba izvor je vrlo zdravih omega-3 masnih kiselina. Od biljnih izvora zdravih masti posebno se preporučuju maslinovo ulje i masline, kikiriki, avokado i lanene semenke. Iz ishrane bi trebalo izbaciti, ili bar značajno smanjiti: klasični margarin i maslac za kuvanje. Margarin jeste namirnica biljnog porekla, no ulje se u klasični margarin pretvara procesom hidrogenizacije, tokom kojeg nastaju tzv. transmasne kiseline koje se smatraju najštetnijim masnoćama. Ipak, dobro pogledajte etiketu: skuplji margarini danas su dobijeni drukčijim tehnološkim procesima i neki od njih uopšte ne sadrže transmasne kiseline.

Daleko najopasnije masne kiseline jesu transmasne kiseline – delimično hidrogenizovane masnoće i ulja koja ne postoje nigde u prirodi. Nalaze se u veštačkim maslacima i margarinima koji se prave mešanjem hidrogena u tekuće biljno ulje na vrlo visokim temperaturama i pod velikim pritiskom. Transmasne kiseline direktno doprinose prevelikom stvaranju eikosanoida koji izazivaju upale i zbog toga je otkriveno da podstiču razvoj raka i srčane bolesti.

0 Comments

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

blog lam dep | toc dep | giam can nhanh

|

toc ngan dep 2016 | duong da dep | 999+ kieu vay dep 2016

| toc dep 2016 | du lichdia diem an uong

xem hai

the best premium magento themes

dat ten cho con

áo sơ mi nữ

giảm cân nhanh

kiểu tóc đẹp

đặt tên hay cho con

xu hướng thời trangPhunuso.vn

shop giày nữ

giày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thonmau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ